Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025


                Για να ακουστεί η φωνή τους!

 

Το πρόγραμμα

Η ιδέα, τα εργαστήρια των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, η έκδοση του βιβλίου 

περισσότερα

Διαδρομές

Αιγαίο.
Το πέλαγος με τα νησιά του.
Εικόνες τραγωδίας
εικόνες φρίκης..." 

περισσότερα

Οι δράσεις

Παρουσίασεις βιβλίων, δράσεις σχολείων, μαθητικά θεατρικά φεστιβάλ  

Περισσότερα

Πάνω απ' όλα τα παιδιά

Από τους αναγκαστικά εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, που μόνο μέσα στο 2015 ξεπέρασαν τα 65 εκατομμύρια... 

περισσότερα

Το βιβλίο

Οι ιστορίες των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων αποτυπώνονται στην έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο:" 

περισσότερα

Συντελεστές

6 θεατροπαιδαγωγοί, 40 εργαστήρια σε Αθήνα και Πάτρα... 

περισσότερα

 

«Μονόλογοι από το Αιγαίο» 

Oι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι μία συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Πρόκειται για παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν το 2015 και 2016 μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι ιστορίες τους αποτυπώνονται στην έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο: Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων» που κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Η πρόσκληση σε δράσεις 

Προσκαλούμε τα σχολεία ή άλλες ομάδες να αξιοποιήσουν τις αφηγήσεις των ασυνόδευτων παιδιών, για την ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν κατάλληλο. Ενδεικτικά, τα κείμενα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των διαφόρων μαθημάτων, μέσα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, την ευέλικτη ζώνη, τις ερευνητικές εργασίες, τις θεατρικές ή λογοτεχνικές ομάδες, τα εργαστήρια σε Δήμους, τους παιδικούς θιάσους, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών ή γονέων κ.ά.​

 

 

Για να ακουστεί η φωνή τους! 

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακουστεί δυνατά η φωνή των παιδιών που έχασαν την παιδική τους ηλικία, λόγω πολέμου, βίας ή φτώχειας, μέσα από τις φωνές άλλων παιδιών, συνομηλίκων τους! Ας πάρουμε όλοι μέρος σε αυτό το κάλεσμα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για δράσεις και ας μοιραστούμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Στέλνουμε φωτογραφίες ή/και συνδέσμους από βίντεο καθώς και συνοδευτικό κείμενο για δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και στην παρούσα πλατφόρμα.

 


Η Διεθνής Ημέρα Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο» 

Η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων​, ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων, καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων, θα λάβουν χώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η αφετηρία 

Οι δράσεις εμπνέονται από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο – το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων»

 

 

 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Πώς μπορώ να υλοποιήσω μια δράση σχετικά με τους "Μονολόγους στο Αιγαίο";

Τα κείμενα του βιβλίου "Μονόλογοι από το Αιγαίο" είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μορφή εδώ. Μπορούν να τα αξιοποιήσουν εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο..

 

 

Πώς μπορώ να στείλω υλικό από τη δράση που υλοποίησα για να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα;

Στην ιστοσελίδα αναρτάται υλικό από τη δράση σχολείων, πανεπιστημίων, νεανικών και καλλιτεχνικών ομάδων. Το υλικό αποστέλεται μέσω της φόρμας που υπάρχει στην ενότητα της ιστοσελίδας "Αποστολή Υλικού"
 

 

 

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το υλικό της Δράσης "Μονόλογοι από το Αιγαίο" με τους μαθητές μου με τη βοήθεια θεατροπαιδαγωγών του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;";

Το υλικό της δράσης αξιοποιείται σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και σε εργαστήρια για μαθητές.
Το εργαστήριο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" (2 ωρών) απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και παρουσιάζεται σε σχολεία στο πλαίσιο του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Το εργαστήριο έχει σαν βασικό στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν, αποκωδικοποιήσουν και να ορίσουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τις ιστορίες/αφηγήσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που περιέχει το βιβλίο των Μονολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κείμενα των Μονολόγων καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό θα αποτελέσουν την αφετηρία του εργαστηρίου και θα λειτουργήσουν σαν αφορμές για διάλογο και δημιουργία αναπαραστάσεων από τους συμμετέχοντες.
περισσότερες πληροφορίες και φόρμα αίτησης εδώ.

 

 

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;";

Το Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" είναι ένα πρόγραμμα για την ευαισθητοποίη-ση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων και τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" εδώ.